Archamboli (Χαρχάμπολης vagy Αρχάμπολης) és csodálatos partja

Fotó http://www.mixanitouxronou.gr
Abban az esetben ha valaki olyan partok felfedezésére vágyik, ahol biztosan nem találkozik más, főleg külföldi turistákkal akkor ezért meg kell dolgoznia. A legszebb partok mindig azok, melyek megközelítése nem könnyű és melyek létezéséről leginkább csak „bennfentesek” tudnak, vagyis az őslakosok. 
Evia egy olyan sziget, melyet ha előzetes felkészülés nélkül látogat meg valaki, majdnem semmi olyat nem fog látni, amely felkeltené élénkebben az érdeklődését. Eviára különösen érvényes az, hogy a legszebb partok idegen szeme elől teljesen el vannak rejtve, legtöbbjükhöz földút vezet és nehezen megközelíthetőek. 



Kavo Doro Kafirea nevezetű részén, mely Evia legdélibb része, Thymi és Evaggelismos faluk között található a festői és vad, természeti szépségekben bővelkedő Archamboli kanyon. A szoros egy csodálatosan szép partba torkollik, melyet egyik végén éles, hegyes sziklacsoport zár le, másik végében található a Szent György templom. Az ezen a helyen valamikor élénk ókori település úgy hiszik, egy romboló esemény után szűnt meg létezni, története belevész a múlt homályába és csak az őslakosok meséi során elevenedik meg. A környék lakosai között terjengő mesékben, az itt oktalanul elveszettek szelleme éjjel kiemelkedik a tengerből. 





Az ókori város helyén az archeológiai kutatás ókori romokat talált, melyek szervezett lakóhelyek valamikor létezésére utalnak, és melyek alapján a település valamikor i.e. az 1. századig létezhetett. A lakosok bizonyosan az archaikus korban laktak itt, viszont sem a település neve, sem a története nem ismert, jelek arra utalnak, hogy vallási imádatot is folytathattak itt. I.e. a 3. - 4. sz-ban itt épületek álltak, a lakosság pedig főleg bányászattal foglalkozhatott. Az egyik domboldal fémsalakkal borított, ugyanitt vasolvasztás nyomait találták. Ugyanakkor olyan épületek nyomaira is bukkantak, melyeket a hellénisztikus korban építhettek és a római korban is használtak. 





A római korban, pontosan nem meghatározható időpontban, a helyet elhagyták. A helyen megtalált csontok helyzetéből és állapotából azonban a szakemberek úgy ítélik, hogy a helyet valamilyen romboló esemény után hagyhatták el, mely lehetett egy erős földrengés vagy támadás. A történelem azt is feljegyezte, hogy ezt a területet Mithriades valamint i. e. 80-ban kalózok is feldúlták. D. Keller amerikai archeológus a települést a Homérosz által említett Aegae ókori településsel azonosítja, ugyanakkor írásában megemlíti a kanyonban lévő barlangokat, valamint azt az elméletét, miszerint itt Dionüszosz imádatának a helyszíne volt. 





A hellyel kapcsolatban az a nagy kérdés, hogy Archamboli egy nagyobb szervezett város volt, vagy csak egy, a bányászok (munkások és rabszolgák) számára berendezett kisebb település. Annak ellenére, hogy 19. sz-i utazók úgy említik a helyet, mint nagy archeológiai fontossággal rendelkezőt, mégis a régészet számára nagyjából ismeretlen maradt és nem is foglalkoznak vele túlságosan. 1972-ben a helyet meglátogatta Aggelos Choremis (Άγγελος Χωρέμης), majd 15 évre rá D. Keller. 
A fent említett kevés információt az 1989-ben végzett ásatások nyomán talált ak alapján tudhatjuk.

A képek forrása dinfo.gr

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves olvasó!
A megjegyzésed ellenőrzés után kerül ki a lapra. Köszönöm az észrevételed!