Lichadonisia a lakatlan szigetcsoport (Λιχαδονήσια)

Ha valaki meglátja ezeket a képeket és nem tudja, merre készültek, azt hiheti, hogy valahol a Bahamas-i szigetek környékén. A türkizkék víz, a festői szigetecskék látványa egyből messzi tájakra röpíti az ember fantáziáját.


Lichadonisia avagy Lichas szigetcsoport (ejtsd Lihádonisziá) egy lakatlan szigetcsoport, mely i.e. 427-ben nőtt ki a tenger mélyéből, egy földrengés után Thuküdidész szerint, Évia legészakibb csücskétől pár száz méterre. A nevét Herkules-el, a görög mondavilág egyik legismertebb alakjával hozza összefüggésbe a görög mitológia. Évia legészakibb csücskét  az ókorban Kineon foknak hívták, itt történtek a Herkulessel kapcsolatos események, melyek a Lichas szigetcsoportot megszülték. Deianira, Herkules féltékeny felesége, Nessus kentaur vérébe mártott inget küld férjének, mert elhiszi a kentaurnak, hogy ettől férje újra belészeret. Nessus vérét azonban átjárta a lernai hydra mérge, mellyel a Nessus halálát okozó nyílvessző át volt itatva. Herkules még annak idején azért ölte meg Nessust, mert az elrabolta a feleségét. Herkules ingét Lichas nevezetű szolgája viszi el neki, miközben ő Évián tartózkodik. Miután Herkules megörvend a szép ajándéknak, tüstént magára is ölti azt. Ekkor viszont szörnyen elkezd a teste tőle fájni, égni és le próbálja magáról szedni a ruhadarabot, de nem sikerül, az hozzátapad a testéhez! Mérgében fogja Lichast és bedobja az éviai öböl vízébe. Lichas a nagy erejű csapódástól darabokra szakad és testének részei alkotják ma a Lichas szigetcsoportot. 



Mivel Éviának ezen a részén a tenger alatt vulkáni övezet van, a szigeteken is vulkáni kőzet figyelhető meg. A vulkáni sáv eredménye a Kammena Vurla, Jáltra, Edipszosz és Hlia helységben 90 fokos termál vizű források. 



A szigetcsoport legnagyobb szigete a Monolia, melyen valamikor laktak is, valamint ez az egyetlen, aminek nagyon szép homokos partja van. A sziget a legészakibban fekvő a csoportban. Nagyságban rögtön utána következik a kerek formájú  Stroggili nevű, mely a legdélibbre fekszik a szigetcsoporton belül. A Stroggili szigeten található egy irányítótorony, ugyanakkor római vízvezeték, valamint egy 12. sz-i kolostor romjai is láthatóak, itt remetéskedett Boldog Grigorios Myrovlitou (búcsú Június 23). A két sziget között több kisebb szigetecske is fekszik, mint a kis Stroggili, Szteno, Vájia, Vorias, Limani, valamint kisebb sziklaszigetek, melyek gyűjtőneve Pontikonisia. Monolia déli részén a régebbi lakosok házai még mindig majdnem teljesen épen állnak. 1928-ban itt 70 lakos élt, majd 1960-tól kezdve lassan mind elköltöztek. 



Érdekes és aranyos kép a szigetcsoport vizeiben élő 4 tagú Monachus Monachus mediterrán barátfóka-család, mely úgy döntött, hogy átköltözik az Alonissos-i természeti parkból és az ide látogató turistáknak pózol. 





Ami a turizmust illeti, a Monolia sziget homokos partját nyáron 4 hónapig kihasználják. Nyugágyak, ernyők és egy beach bar várja a vendégeket, főleg csoportokat Kammena Vurlából és az Éviai „Club Med”-től. A part teljesen természetes módon alakult ilyenné: finom, fehér homok, balról és jobbról a kis partot szénfekete vulkáni sziklák zárják le. A homok kagylótörmelékből áll, bármilyen tömeg is legyen, mindig lehet újabb és újabb kagylóhéjakat találni, egyszerűen hihetetlen! A szigetcsoport körül nem mély a víz, az egész Maliakos öbölben, mely közel van a szigetcsoporthoz, a maximum vízmélység 35 m. A Stroggili és Monolia közötti részen nem több 10 m-nél, viszont a nagyon erős áramlatok miatt csakis a jelzőbójákig szabad kiúszni. 



A terület másik nagy vonzereje a sekély tengerfenékben található hajóromok, melyek vonzzák a búvárkodást szeretőket. Egy 1943-ból származó hajóroncs merülés nélkül is tisztán megfigyelhető a csak 6 m mély vízben. Fölötte mindig megáll a turistákat szállító kishajó és elmesélik a történetét. 5 személyt magában foglaló görög hajó volt ez, melyet a németek elfoglaltak és 1943-ban megpróbáltak vele a 2 sziget között átevezni. A mélyben sziklazátonyok vannak, melyek nem látszanak ki a vízből és melyeknek a létezéséről a németek mit sem tudtak. Így fennakadtak a sziklákon és a hajó elsüllyedt. Szerencse mindenki megmenekült, a roncs ma pedig a szigetek egyik látványossága. 



A fenti képek forrása www.dinfo.gr

Egyéb lakatlan sziget blogbejegyzéseim:





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves olvasó!
A megjegyzésed ellenőrzés után kerül ki a lapra. Köszönöm az észrevételed!