A dél Eviai sárkányházak



Az Evia sziget középső-déli részén található sárkányházak igazi látványosságok, misztikus eredetük jóvoltából.

Összesen 23 ilyen furcsa építmény található a szigeten, de csak kevés igazán jó, látogatható állapotban. A többezer éves építményekben úgy hitték, őskori sárkányok laktak, akik a vidéken garázdálkodtak. A félelmet keltő, szőrt-megemelő, hátborzongató mondák szárnyrakeltében nagy szerepe volt annak a ténynek is, hogy a házak olyan óriási kőtömbökből vannak felépítve, melyeket emberi kéz képtelen felemelni. Ráadásul a téglalap alakúra csíszolt tömböket semmiféle anyaggal nem ragasztották, illesztették egymáshoz, az elhelyezésükön látszik, hogy építkezéshez értő elme vezethette összeállításukat. Ugyanakkor ezek az építmények nehezen megközelíthető helyeken, hegyoldalakban, hideg, riasztó és vad vidéken találhatóak.



Még egy érdekes tény velük kapcsolatban, hogy az építményeknek nincsenek alapjaik, a tetőt csúcsalakban alakították ki, körkörösen, egymásra nagyon pontosan helyezett kőtömbökből. Az óriási téglalap alakú kőlapokat nagy súlyú kőtömbök tartják a helyükön, ellenállva az évezredek által a hegyoldalban tomboló viharnak, szélnek. A lapok, tömbök elhelyezkedése nem felel meg egyetlen ismert építészeti stílusnak sem, a házak körülbelüli építkezési ideje is behatárolhatatlan és meghatározhatatlan. A mai napig nem sikerült még hozzávetőlegesen sem megállapítani, kik lehettek az építők. Mindenesetre ők tökéletesen ismerték a statika valamint a ciklikus építészeti technika titkait.


Megtörténhet az is, hogy az egésznek a Karya környékbeli perzsa rabszolgákhoz, akik a vidéken lévő kőfejtőkben dolgoztak az ókorban, vagy talán a Dryopis-ból származó ókori törzsekhez van köze. Ők azok, akik i.e. 1.200 körül telepedtek a vidékre és városokat alapítottak, miután el lettek űzve a Parnasszuson lévő szülőföldjükről.





1 megjegyzés:

Kedves olvasó!
A megjegyzésed ellenőrzés után kerül ki a lapra. Köszönöm az észrevételed!