Athéni tömegközlekedés

Nagyon sokan érkeznek az utóbbi években repülővel pár napra Athénba, nekik nagyon fontos tudni itt hogyan tovább hatékonyan.
A nyári buszos fakultatív kirándulásokon résztvevők számára nem életbevágó tudni, milyen az Athéni tömegközlekedés, hisz őket a túravezető védőszárnyai alá vonja és ha szükséges, elmagyarázza mivel tudnak eljutni a kívánt helyre. A tömegközlekedésről még jó tudniuk azoknak, akik saját személygépkocsival mennek be nyaranta Athénba, vagy akik repülővel érkeznek és utána ki szeretnének jutni például Pireuszba, ahol komphajóval folytatják utukat, valamelyik sziget felé.
A továbbiakban leírom a lehetőségeket, valamint megadom a honlapokat, elérhetőségeket ahol még több információt lehet a témáról találni.

A REPÜLŐTÉRRŐL ATHÉNBA

A repülőtérről metróval vagy busszal lehet Athénba, valamint a Pireuszi kikötőbe eljutni.
 
Metró

A következő képen látni lehet a 3 metróvonalat, melyek átszelik Athént.

Innen már rögtön szembetűnő, hogy a repülőtéren fel kell ülni a kék színnel jelölt metróvonalon járó szerelvényre, a KÉK metróra, majd a MONASTIRAKI megállónál át kell szállni a ZÖLD metróra, amelynek a végállomása Pireusz. A Monastiraki megállónál kell leszállnia annak is, aki Athén történelmi központjába igyekszik, habár központnak több megálló is számít , mint a Syntagma, Omonoia, Akropoli is. A repülőtér és Monastiraki közötti távolságra kb. 45 percet kell számítani, majd a Monastiraki-Pireusz távolságra még 20 percet. A várakozásokkal együtt jó ha a számításokban 1,5 órát szánunk erre az útvonalra.


A visszafele útra jó tudni: a kék metróvonalon 3 percenként járnak szerelvények, ezek nem mindegyike megy ki a repülőtérre. A repülőtérre tartó szerelvény érkezésekor az elektronikus kijelzőtáblán fel van tüntetve görögül és angolul a repülőtér felirat (Airport), valamint onnan is könnyen felismerhetőek, hogy az ablakon repülőt ábrázoló matricák is vannak. Jó tudni, hogy a metróban tilos a bicikli szállítása! Csakis összecsukható bicikliket lehet felvinni!
Ugyanakkor megsúgom, hogy a lakosság körében lévő hallgatólagos megegyezés alapján mindenféle biciklit felvisznek a metróra, viszont a biciklis utasok mindig a legutolsó vagon utolsó ajtajánál lévő részben utaznak a biciklivel együtt.

Az athéni metró honlapja https://www.ametro.gr/, itt rengeteg információ van angolul is, minden állomásra külön, menetrenddel, de olyan információk is, melyik állomásról milyen látványosság érhető el legkönnyebben.
Jegyek árairól ITT lehet angol  nyelven olvasni.

Jó tudni,  hogy a busszal való utazásnak az a másik előnye, hogy a buszállomások rögtön a repülőtéri épület kijárata mellett vannak, míg a metrószerelvényhez többet kell húzni a  csomagokat, ez nem mindegy, ha sok és nehéz a csomagunk.
A reptéren vásárolt buszjegyet akár más buszjáraton is fel lehet használni, Athénon belül, a lyukasztástól eltelt 90 percen belül.
Több járat van, mely kimegy a repülőtérre, valamint onnan vissza érkezik a város területére.

X93  Ezt is színessel jelölöm, mert pont olyan fontos járat, mint a Pireuszi, mert ez a távolsági buszok Kifissos, valamint Liosion nevű végállomásai és a repülőtér között közlekedik. Aki olyan helyre igyekszik, ahová nem komphajóval fog utazni (pl. Évia sziget vagy szárazföldi Görögország települései, netán valamelyik északibb kompátkelőhely, mint Agios Konstantinos), annak ez a járat a megfelelő. Hajnali 5 és éjjel 12 között minden 40-45 percben indul, éjszaka minden órában.

X95 – Ez a járat a repülőtér és a Syntagma tér között jár (a Parlamenti tér), annak megfelelő, aki a központba igyekszik. Valamivel több mint 1 órába kerül normális körülmények között a reptértől bejutni a Syntagmára és óránként 3szor indul (én azt tanácsolom számítsunk erre 2 órát nappali forgalomban, hogy ne csússzunk ki az időből).

X96 – Ez a járat Pireuszba megy, annak kitűnő, aki komphajóval folytatja útját. Körülbelül 1 ½-2 órába kerül kijutni, a busz minden félórában indul a repülőtérről.

X97 – Ez a járat az Elliniko metróállomás és a repülőtér között közlekedik, minden 40-60 percben nappal. 

A repülőtéren egy kis jegyárusító bódéban lehet jegyet vásárolni, mely a 3-s kijárat mellett található és nincs mindig nyitva, folytonosan kell figyelni, mert előzetes bejelentés nélkül nyitja, csukja ablakát. Ha minden kötél szakad, a buszon is lehet jegyet venni a sofőrnél, de ezt a sofőrök nem szeretik és megtörténhet, hogy a delikvenst minden csomagjával leparancsolják a jegyárusító bódéhoz.

2017 novemberétől életbe léptek az elektronikus jegyek, melyeknek sokféleségéről és árairól az  athenacard.gr oldalon lehet olvasni.
 A busszal való utazással kapcsolatban arra is jó vigyázni, idejében szálljunk fel, nem baj, ha tudjuk, a busz csak 20 perc múlva indul. Ugyanis a buszban vannak csomagoknak való helyek, amik nagyon hamar betelhetnek és végül a késlekedő vagy az ölében a csomagjával, vagy a csomaggal a lába között és állva teheti meg az egy órás, vagy annál több időbe telő utat a célpontig!
Ha nem vagyunk biztosak abban, hol kell leszállnunk, ne a körülöttünk lévőket kérdezgessük, hanem a buszsofőrnek mondjuk meg a hotelünk vagy egyéb célpontunk pontos címét és tőle kérjünk információt! Athén óriási, még egy őslakó Athéni sem tud minden helyről pontos információt adni, de a buszsofőrök többsége jól tudja, milyen látványosság vagy hotel, melyik állomásról a legkönnyebben elérhető.

A repülőtérről vagy a reptér fele privát transzfer is lehetséges, mely az Athéni valamint az Athén melletti tengerparti célpontok esetében kb. 20-30 euró/személy árban számolandóak, egy 1-8 fős csoport esetében. Privát transzfer kérhető más településekre is, de ezt az esetek többségében az adott településen kell megrendelni. Például Évia sziget esetében, Limni településbe kb. 200 euróba kerül egy privát transzfer/taxi, tehát akár 2, akár 4 személy esetében minim. 200 eurót kérnek, hogy a kocsit megmozdítsák.

Taxi
Jó tudni, hogy 2011 febr. 1-től fix tarifák vannak a repülőtértől Athén belvárosáig: hajnali 5-től éjfélig 38 euró, éjszaka 54 euró, de az idő a végállomásnál számít. Tehát ha éjfél után érkezünk meg Athénba, 54 eurót kell fizetnünk. Erről bővebben ITT lehet olvasni.
Az Athéni repülőtér honlapján rengeteg hasznos információt lehet a közlekedéssel kapcsolatban olvasni:
Ha taxit szeretnénk igénybe venni, jó ha tisztában vagyunk az Athéni belváros határaival  legyen nálunk térkép és legyen bejelölve rajta a célpontunk, hadd lássa a taxis, pontosan tudjuk merre tartunk.
Fontos részlet a taxizással kapcsolatban:
·         a taxióra mindig 4 euróról kezd, ez a minimum út, ami 4 eur-ba fér

Athén és a környező Attika legtöbb területeire 30-50 euró közötti fuvarra lehet számítani, ha többet kérnek el, rá kell kérdezni. Az új törvények értelmében a taxisofőrök kötelesek számlát adni kérésre! A taxisok szövetsége (SATA) honlapja: https://www.satataxi.gr/itt lehet érdeklődni ha előre megrendelt taxit szeretnénk.


A villamos a leglassúbb tömegközlekedési eszköz. Olyanok vehetik igénybe akik inkább a városnézést mint a valahová gyors eljutást tűzik ki célul. A villamos csak a központ és a tengerparti részek között közlekedik, összesen 3 vonala van. Két vonal indul a Syntagma térről, az egyik végállomása Pireusz-Mikrolimano (a közelben a zöld metró végállomása, mellyel innen ki lehet menni a Pireuszi kikötőbe), a másik villamosvonal végállomása Voula. A harmadik vonal kimondottan csak a tengerpart mellett fut végig, Pireuszból Voulába megy, tehát a 3 vonal egy valamiféle zárt kört fut be a városközponttól a tengerparti Voula-ig és vissza.
Az északi negyedekbe egyáltalán nem lehet villamost igénybe venni.

CSOMAGMEGŐRZÉS

Információért klikkeljetek a következő linkekre:

A reptéri csomagmegőrzésről ITT olvashatsz.


Mivel nem szeretném ha a beírás túl hosszúra nyúlna, egy másik bejegyzésben írok arról az esetről ha valaki saját személygépkocsival megy be Athénba, hogyan lehet legkönnyebben a belvárosba jutni.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves olvasó!
A megjegyzésed ellenőrzés után kerül ki a lapra. Köszönöm az észrevételed!