Kirándulás a közeli szigetekre: Szporádok

A szigetekről: Skiathos, Skopelos, Alonissos

Ugyan nem ez a szigetek fő nevezetessége, de érdemes megjegyezni, hogy az első két szigeten forgatták a "Mamma Mia" c. nagy sikerű amerikai filmet, mely 2008-ban került mozivászonra. 



Fontos tudni, hogy a kirándulásokkal kapcsolatos információk, melyeket ezen az oldalon megjelentetek tájékoztató jellegűek, ugyanis a turisták számától, időjárástól és egyéb tényezőktől függően akár egyik napról a másikra is változhat a program. Biztos azonban, hogy minden évben a főszezonban, ami július és augusztus hónapokat jelenti, észak Éviáról majdnem 2 naponta mennek turistahajók Skiathos és Skopelosra, sőt néha Allonisos-ra is. Ezek kisebb sétahajók, nem kompok, tehát a saját kocsikat a kikötőben hagyva, "gyalogosan" lehet hajó-kirándulni a célszigetre. Általában 2-4 óra szabad idő szokott lenni egy-egy szigeten, ami arra elég, hogy a szóban forgó sziget jellegzetességét megfigyelhessék és egy kicsit a kikötő-helységet bejárják a kirándulók, de arra semmiképpen nem elég, hogy beható képet nyerjenek a szigeten élők életéről, szokásaikról.

SKIATHOS szigetén a két kikötő, a régi és új, egymás mellett található, a sziget fővárosában. Pár lépésre a vásárlóutca és 10 perc gyaloglásnyira pedig a Makrygialos strand, mely csodásan szép, de általában túlzsúfolt. Távolabbi strandokra taxival lehet eljutni. Véleményem szerint a nagyon híres Kukunaries strandra nem érdemes innen elszaladni, mert az taxival is 20 perc távolságra fekszik, a sziget ellenkező oldalában. Viszont a közelben, a városka központjában található Papadiamantis író szülőháza ma múzeum, nem szabad kihagyni. Nemcsak az író személyes holmijaiból láthatunk párat, de betekinthetünk egy 19. sz. eleji szigeti úri-ház falai közé.



SKOPELOS szigetén 2 főkikötő van.
Az egyik a Skopelos városka kikötője, a másik pedig Elios, mely a sziget másik oldalán található. Akik Elios-n kötnek ki, azok egy taxival átugorhatnak a közeli Kastani öbölbe, ahol a Mamma Mia parti felvételei készültek, persze arra senki ne számítson, hogy mindent ugyanúgy és ugyanott talál. A téli tengerjárás akár egy év leforgása alatt teljesen megváltoztathatja egy partszakasz alakját, összetételét. És ugyan nem egy ilyen honlapra való, de mivel mindenki kérdi, azt is megírom, hogy a film belső jeleneteit stúdióban forgatták, így senki ne keresse azt a Skopelos-i házat. Vigasztalhatja az a tudat azonban, hogy tökéletes Skopelos-i stílusban volt a stúdióbeli ház berendezve, így itt sok ahhoz hasonlót látni, főleg Skopelos városkában. A filmbeli sziklán lévő templom az Agiosz Ioánisz, de az sem pont ugyanúgy néz ki mint ott. Érdemesebb ezen helyek felkutatása helyett inkább a szűk kis utcákat bejárni, vagy megmártózni az Égei tenger hűs vízében. Ajánlott srandok Elios közelében a homokos HOVOLO és a MILIA strandok.


Alonissos




A Szporádok szárazföldtől legtávolabb eső festői szigete, és a Monachus Monachus fókafaj hazája. A sziget körül védett tengeri park található, ami azt jelenti, hogy oda a hajókat is nagyon ritkán engedik be. A fókával különben a Szporádok bármelyik szigetén, sőt Évián is lehet találkozni, de magától értetődően nem a zajos, turistáktól hemzsegő partok közelében.


Monachus monachus, a mediterrán fóka.

 Fogadjanak örökbe egy fókát! http://www.mom.gr





PROGRAMLEÍRÁSOK
SKIATHOS 

A hajó reggel 10 körül (szezon elején tudjuk meg a pontos menetrendet) indul Pefki kikötőjéből Skiathos fele. Kb. 1 és egy negyed óra után megérkezik Skiathosra. Általában először érinti a Kukunaries strandot, azért, hogy azok, akik csak fürödni szeretnének azok itt leszállhassanak.

Kukunaries

A hajó utána a Skiathosi kikötőben köt ki, ahol megint csak szabad program következik, melynek keretén belül meg lehet látogatni a szűk kis utcákat, vásárteret, tavernákat, az Evangelistria (Szűz Mária) kolostort és a Papadiamantisz író szülőházából kialakított múzeumot.

A hajó este 7 körül érkezik vissza Eviára, Pefki kikötőjébe.

Kukunaries, Fekete József képe


HÉTVÉGÉN - SKIATHOS – SKOPELOS

A hajó reggel 9 körül (szezon elején tudjuk meg a pontos menetrendet) indul Pefki kikötőjéből Skiathos fele. Kb. 1 és egy negyed óra után megérkezik Skiathosra. Itt kiteszi azokat akik csak a Kukunaries strandra mennek fürödni, majd tovább megy egyenesen Skopelos-ra. A sziget fővárosában kb. 2,5 órát lehet barangolni, vagy a kikötőhöz közeli strandon fürdeni.
Utána a hajó visszamegy Skiathos-ra, a kikötőbe. Itt megint kb. 2,5 óra szabad programra van lehetőség. A Kukunaries-i strandolókat is a kikötőből veszi fel, tehát akik ott maradtak fürödni, azoknak a szigeti busszal be kell menni a Skiathos-i fővárosba (kb.3 eur a jegy).
A hajó este 7 körül érkezik vissza Eviára, Pefki kikötőjébe.



A szigetekre való túrákat a következő irodák szervezésében lehet megtenni:

1. Traditional Tours
Weboldal
2. Trogadas Tours, Lutra Edipsu
Weboldal
Ugyanakkor azok számára akik busszal érkeztek a szigetünk északi részébe lehetőség van a sziget északi részének a látogatására buszos kirándulások keretén belül, melyeket ez az iroda szervez Lutra Edipsu-ból.
A fentieken kívül minden nyáron vannak újabb és újabb próbálkozások ilyen jellegű túrák, hajókirándulások megszervezésére, ezekről mindig már csak a szezon elején lehet értesülni.









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves olvasó!
A megjegyzésed ellenőrzés után kerül ki a lapra. Köszönöm az észrevételed!