Dél Evia - Nea Styra település

A mai Styra (ejtsd Sztira) egy kis hegyi falu dél Evián, a Chalkida-t Karisztosszal összekötő út mentén, a Klioszi hegy lábánál, Evia sziget legkeskenyebb részén. Ismert és kedvelt falu a turisták körében, több kedves kis tavernával, ókori történelemmel.

Az ókorban itt kőbányászat működött, innen nyerték a híres zöld, erezett márványt. Ugyanakkor itt találhatóak a misztikus sárkányházak is.



Styra kikötőjét Nea Styra-nak nevezik, ez ma egy szép, hosszú, homokos parttal rendelkező látogatott fürdőváros, melynek megközelítését megkönnyíti az innen szembe, a szárazföldi Agia Marina-ba járó komp. Több szálláslehetőséget talál itt az érdeklődő, úgy hoteleket mint kibérelhető szobákat, apartmanokat. A homokos, néhol sóderes, kavicsos part fekvése nyugati, így innen a csodálatos naplementében lehet gyönyörködni, ugyanakkor rálátás esik a településsel szemben, a Petali öbölben fekvő festői Styra szigetre. 

A part menti sétálóutcát tavernák és szórakozóhelyek tarkítják. A romantikusabb látogatók a naplementét a városka felletti domtetőről is megcsodálhatják, az ott lévő Szent Konstantin és Heléna templomhoz kis ösvény vezet fel. Ahogy az este leszáll, pezsgő éjszakai élet kerekedik a part menti sétálóutcában.
A kikötőből bal kéz felőli irányba indulva, körülbelül 800 m megtétele után érünk a Kefala (Κεφάλα ) nevezetű partra. A partot elhagyva nemsokára az Aria (Αρία) nevű helyre érkezünk, itt egy szervezett partrész található Aszteriasz néven («ΑΣΤΕΡΙΑΣ») ahol napernyőket és nyugágyakat lehet bérelni, öltőzőket és mosdókat lehet ígénybevenni.







Közeli partok meglátogatására is van lehetőségünk ha Styra-ban szállunk meg, ilyen a Limnionas part (Λιμνιώνας Μεσοχωρίου), Armirichi (Αρμυρίχι), Zárákesz (Ζάρακες) , Tszakei (Τσακαίοι) – ezek mind a keleti oldal partjai, a sziget másik oldalán, könnyen elérhető távolságokra. Ezek mindegyikére igaz, hogy egyik szebb a másiknál, választani lehetetlenség lenne közöttük. A Tszakei partot sziklába vájt barlangok is különösen érdekessé teszik.

Hogyan érhetjük el legkönyebben Nea Styra-t
Chalkidától 85 km távolságra található. Az északról érkezőnek természetesen a sztrádán északról levezető útvonal a legmegfelelőbb. Először át kell kelni a hídon Chalkidánál a szárazföldről Eviára, utána déli irányba kell venni az irányt, melyet a táblákon a N. Evia felirat jelez. Chalkida után kb. 10 km-re található Vasziliko település, ezekután következik a történelmi Eretria, majd Amarynthos és Aliveri.
Ezekután a Karisztoszba vezető úton kell maradni, az irányt táblák jelzik. Körülbelül 30 perc eltelte után táblák fogják jelezni a Nea Styra letérőt. Innen már csak 10 perc a település. Az Athén, vagy dél Görögország felől érkezőknek megfelelőbb lehet a kompos átkelés, hisz a települést ahogy fennebb írtam, óránként induló, 45 perces kompjárat köti össze Agia Marina (Αγία Μαρίνα )-val.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves olvasó!
A megjegyzésed ellenőrzés után kerül ki a lapra. Köszönöm az észrevételed!