Chronia (Χρόνια)


Chronia (Hronia) egy halászfalu, ahol a lakosok többsége halászatból, földművelésből és a turizmusból él. A búvármaszkot viselő rengeteg érdekességet figyelhet meg a mélyben. A csendes partot delfinek is meg szokták közelíteni, akár 20 méternyire is felbukkanhatnak. Az Éviai öböl kedvenc átkelőhelye az óriás tonhalaknak is, néha az elképedt lakók megfigyelhetik messziről egy-egy óriásnak a hátát, ahogy az öblön áthalad.



A kutatók hellénisztikus és római korabeli településnyomokat találtak a mai Chronia helyén. A mai falu lakossága mindenesetre 1926 után települt ide, amikor az itteni földeket az állam a Kis Ázsiai menekültek között osztotta fel. Az 1991-s népszámlálás 92 lakost tartott számon.

Bevásárlási lehetőségek:
Chroniában van egy kis vegyeskereskedés és egy taverna, azonkívül gyalog elérhető távolságon belül van még egy nagyobb taverna, a Chronia út és a főút találkozásánál, Limni fele haladva. A faluba naponta többször érkeznek mozgó hal-, zöldség- és gyümölcsárusok, velük alkudni is lehet, de nem augusztusban. Augusztusban van az igazi főszezon, ekkor Chronia partjai és apartmanjai tele vannak élettel, nyüzsgéssel, gyerekekkel, ilyenkor nagyobb a kereslet mint a kínálat. Limni kisváros 3 km-re fekszik, 5 perces autóút után be lehet vásárolni egy nagyobb szupermarketben. Chronia-ban nincs pékség, ezért pár naponként érdemes Limniben megvásárolni a kenyeret. A Limni-beli áraknál jobb árakon lehet bevásárolni a 10 percnyire lévő Rovies falucskában.

Érdemes tudni, hogy ha valaki sütőben elkészítendő ételt szeretne enni, ha reggel 9-ig beviszik a tepsit a Limni vagy Rovies-i pékségbe, abszolút minimális árért megsütik a vendégnek. Délben utána lehet menni, a péknek gondja van arra, hogy figyelje az ételt, ne szárítsa ki, pótolja vízzel ha szükséges.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves olvasó!
A megjegyzésed ellenőrzés után kerül ki a lapra. Köszönöm az észrevételed!